PROJECTE "EL CONTE VIVENCIAT"
A l'escola fem ús del conte com a recurs pedagògic i està molt present en els nostres espais. Tenim el racó literari, un lloc per estar i gaudir de titelles, lectures, audicions, etc. i també hi ha espais que recreen escenes de les històries per a poder-hi jugar.
El conte vivenciat és una experiència de joc on s’implica el cos, la ment i l’emoció. A través dels contes els nens poden comprendre processos del seu propi desenvolupament, sentint-se més tranquils i segurs, i, per tant, amb més ganes per créixer i obrir-se a la relació.
​
Amb el conte vivenciat segons el Dr.Joaquim Serrabona (2007) apareixen conceptes com la curiositat, la imaginació, la identificació, l'esperança, la superació, l'acceptació, l'externalització i el moviment. Bruno Bettelheim (1995) també parla del beneficis d'oferir contes als infants perquè ajuden a conèixer-se, a construir-se, a comprendre situacions viscudes, a afavorir l'autonomia i enfortir l'autoestima, etc.
​
Un dels nostres contes preferits és el d'en Patufet. Amb aquest els nens i nenes poden identificar-se amb el personatge que vol fer-se gran: "com em passa a mi, que vull fer-me gran, caminar, menjar sol, vestir-me, etc. i de vegades a la mare li costa permetre-m'ho.” A en Patufet se’l menja un bou i els pares el busquen..."Com a mi, que m’agrada sentir que per ells sóc important: jugo a amagar-me perquè em busquin, surto corrent perquè em persegueixin i així em sento reconegut” etc.
Un altre conte són Els Tres Porquets i El Llop. Amb aquest els infants poden jugar a diferents rols “Puc fer de porquet o de llop, puc ser el gran, el mitjà o el petit, sentir-me fort, poruc, valent, etc, Puc jugar amb les pors per comprendre millor el món i també per poder superar-les, etc”
Amb el conte vivenciat anem accedint al món simbòlic, construir allò viscut en un pla més abstracte i posar fora, en el pla del pensament i el llenguatge l’experiència viscuda.
​